Dag 104, 11 sept: Repskäret – Happaranda (41 km)

Bij het wakker worden ben ik nerveus, het waait best stevig vanuit zee en ik ben moe van de afgelopen 8 dagen achter elkaar peddelen. Rune voelt dat goed aan. Hij heeft twee keer de Red-white ribbon gevaren om de kust van Denemarken en weet wat het is, zo’n laatste dag. Een mix van gevoelens en vermoeidheid. We beginnen allebei in onze eigen gedachten aan de voorbereiding.

Gisteren was ik niet zover gekomen als gedacht, door de ferme tegewind. Al mijn kleren die ik aan moet met peddelen, zijn nog nat van de grauwe koude dag, gisteren. De eerste wollen onderlaag, ook nat, heb ik aangehouden in mijn slaapzak. Gelukkig zijn deze vannacht een beetje opgedroogd!

Het moet de laatste dag van de Blue Ribbon worden. Ik had een rustige dag in mijn hoofd, beschut peddelen tussen eilanden, genietend van het landschap. De werkelijkheid is net even anders…

Het is een super zware dag. We hoppen van van eiland naar eiland. Ik voorop en Rune ernaast, of er vlak achter. Moet ook wel want er komt mist op ons af. Mist, echt dichte mist. Dankzij goed navigeren komen we steeds weer in de luwte van een eiland. Dat werkt goed.

Maar het is zwaar, het lijkt wel een examendag. Alles komt voorbij: Pittige wind tot 10 m/s schuin tegen, serieuze golven, mist zonder enig zicht, wind pal tegen een brug met enorme stroming golven, maar ik ga er doorheen. Wow, zo gaaf! Het is me gelukt!

En dan, iets wat we niet meer hadden verwacht… de zon aan het eind en een flink stuk rustig uitpeddelen in de luwte. Aan land vind ik tenslotte de grenssteen, het officiële eindpunt van de Blue Ribbon! Ik ben d’r!!!!

10 Replies to “Dag 104, 11 sept: Repskäret – Happaranda (41 km)”

 1. Grattis. Grattis. Vilken fin bedrift det är att göra en paus OCH sedan återkomma – precis när höstmörkret lägger sig över Sverige. Bra gjort!
  Leif Strandberg, Häslingland (f.d. norrbottning)

 2. Hi Rick, ik let even niet op en je bent er. Geweldig, daar mag je trots op zijn. gefeliciteerd!!! My hero!!!

 3. 2019/10/19
  Hallo Rick en gefeliciteerd met je HBB-verovering 2019!
  Interessant om je reis op je blog te volgen – bedankt daarvoor!
  Ik ben op zoek naar een interne statistiek, inclusief voor mijn komende HBB-boek volgend jaar (alle HBB-veroveraars zullen er zijn met een portretfoto), en voor de statistieken hebben ze informatie nodig over de tijd voor je start in Svinesund en voor de finish in Haparanda.
  Ook niet in het boek, de tijd van je jurybijeenkomst op 14.9. Bedankt voor een snelle e-mail.
  groeten
  Bengt Larsson / 5 HBB

Comments are closed.