Dag 17, 16 juni 2019: Landskrona – Klagshamn (48 km)

Vandaag vroeg op pad om zoveel mogelijk van de meewind te profiteren. En… Ik wil graag proberen om voorbij de Sontbrug te komen.

Heerlijke wind mee, het gaat snel! Maar de wind neemt langzaam toe en de golven groeien. Aangezien ik een baai aan het oversteken ben zet ik maar door. De golven krijgen hier en daar een schuimkop het gaat richting 5 beaufort. Hier en daar zijn waarschijnlijk ondieptes, want daar breken sommige golven. Die probeer ik goed in te schatten en te omzeilen. Vlak voor de haven is het nog even doorzetten een door een enorme klotsbak van stevige golven, dan draai ik de haven in. Na een geweldig leuke ontvangst van de havenmeester, neem ik een douche en wacht tot de wind iets gaat liggen.

De zon komt achter de wolken vandaan en het haventje komt tot leven. Een groep jongeren, soort zeescouting, loopt met groene trui en zwemvest rond, mensen voor hun ochtendduik en ik pak mijn spullen. Ik groet de havenmeester en ga op pad. Het weer is zo mooi, dat ik in een rechte lijn over de baai naar Malmö vaar. Daar pik ik mijn geplande route weer op om veilig langs de vaarroutes te komen. De Finnlinnes ligt al klaar, een vrachtschip vaart uit en een kleine, maar zeer sterke sleper vaart op mij af. Blijkbaar ziet hij mij. Snel wijzigt koers en gaat iets langzamer varen. Heel fijn, want dit soort schepen kan enorme golven maken. Als hij voorbij is, hoor ik de krachtige motor aantrekken.

Turning Torso, de beeldbepalende wolkenkrabber van….Malmö!

Achter een vuurtoren op een rots, tank ik even bij met een energiereep en maak wat foto’s. Vlak bij de brug ben ik. Met wind in de rug een mooie schittering van de zon in het water passeer ik de Sont brug. Even gezwaaid naar Rune Mikkelsen en de andere fantastische kajakers van Kastrup Kajakclub in Kopenhagen. Hun club ligt precies aan de andere kant van de brug in Kopenhagen.

Het laatste stukje naar een haventje valt dan nog zwaar. Maar meer dan de moeite waard. In de haven heb ik puur mazzel, ik moet naar de WC en probeer een code. Dat is in één keer de juiste! Dat is fijn, want de havenmeester is nergens te bekennen en er staat geen telefoonnummer bij.

Komt er een jongen op mij af of ik wil helpen want zijn boot is broke. Samen gaan we op zoek naar hulp. Uit eindelijk vinden we de coördinator van de lokale rescue en dan gaat het snel. De waterscooter gaat te water en in no time is de boot bij de rotsen weggehaald. De jongen neemt snel een warme douche.

Ik zet mijn tentje op en raak in gesprek met een jongen over mijn trip. Hij vraagt of ik even wil meehelpen een zeilboot verplaatsen. Leuk om te doen en het levert mij een uitnodiging op om met hun mee te grillen. Super gezellig! Ze delen hun spareribs en gegrilde spruiten. Tot laat in de avond er nog een kip tevoorschijn komt en we aardappelen koken in de marinade van de kip:). Heerlijke rode wijn erbij en Red red wine van UB40 op hun mobiele speaker. Ik zal morgen wel iets later van start gaan denk ik….

5 Replies to “Dag 17, 16 juni 2019: Landskrona – Klagshamn (48 km)”

  1. Hoi Rick. Ik geniet van je mooie avontuur en mooie foto’s /filmpjes.
    Nog een hel goeie vaart. Groetjes

  2. Wow, weer een leuk verslag van je avonturen. Top zeg dat je zoveel tijd neemt om ons op te hoogte te houden 🙂

Comments are closed.