Dag 22, 21 juni 2019: Åhus – Nogersund (40 km)

Als ik vanochtend weg ga, komt Eric nog even langs om me uit te zwaaien. Vol goede moed ga ik op pad.

Erik zwaait me vanochtend uit

Het is zwaar vandaag. Het regent en het lijkt een eindeloos stuk om te varen. De overkant van de baai komt maar niet dichterbij. Uiteindelijk houd ik een pauze op een keienstrand en laad mezelf weer op voor een volgend stuk. En zo vaar ik door de dag.


De wind zal tegen de avond, rond 7 uur toenemen. Ondertussen ben ik moe en houd even pauze. Het is langs de kust moerasachtig en er zijn veel keien. Dus ik kan beter even doorzetten en naar het eerstvolgende haventje varen. Dat ga ik nog wel redden voor de avond, hoewel ik best vermoeid ben. Ik moet nog drie baaien oversteken met wind uit zee. Niet echt ontspannen varen, maar het is te doen. Ik ga de zee niet op als het niet kan, maar nu weet ik, dat het wel kan. Toch moet ik me steeds inhouden om niet de baai in te varen en een plekje voor de nacht te zoeken. Daarom focus ik op de punt van de baai. Daar liggen op deze tocht steeds veel grote keien half boven water, waardoor ik niet zoveel last heb van de golven. Dat is fijn, maar ik moet wel oppassen, dat ik niet op een kei vaar!

De laatste baai, bijna op driekwart. Ik ben er bijna, denk ik jolig. Ineens draait de wind naar een heel andere richting en neemt enorm toe. Oh nee, dat is veel vroeger dan voorspeld! Ik geef vol gas. De wind komt nu van achteren, gelukkig zijn de golven nog niet hoog opgebouwd, maar er is geen ontkomen aan. De wind wakkert enorm aan. Ik race er overheen, ik kan niet meer terug. Ik ben geen echte fan van voor de wind varen en ik ga in volle vaart op de stenen af. Ik stuur en rem en het is toch wel te doen, hoewel de wind om mijn oren giert. Het is een hele inspanning, maar dan kan ik de hoek om. Direct ben ik de wind kwijt.

Ik heb het koud, er zijn veel golven over me heen gekomen. Ik had eigenlijk bij mijn vorige stop thermo-ondergoed moeten aandoen, maar ja, ik wilde snel weg en liet het maar zitten. Het is wel aanlokkelijk om in deze haven even goed op te warmen, hoewel ik eigenlijk nog verder had gepland voor vandaag. De mensen in deze haven zijn erg vriendelijk en ze bieden mij wat biertjes en een kruidenbitter aan, voor als het eens wat tegenzit. Dat is aardig.


Net als ik mijn tentje wil opzetten, nodigen een paar dorpelingen me uit voor koffie en een biertje. Wanneer ze mijn verhaal horen, bieden ze me spontaan voor de nacht een huisje aan! Wat super leuk, dat kan ik niet afslaan. En terwijl later op de avond de regen met grote druppels uit de lucht valt, zit ik lekker knus en warm op de bank! Wie had dat gedacht 🙂

Mijn onderkomen voor vannacht.
Vandaag 391 tot 410

2 Replies to “Dag 22, 21 juni 2019: Åhus – Nogersund (40 km)”

  1. De mindere dag goed doorgekomen. Dat er dan mensen zijn die je dan zo fijn helpen is een kadootje en een boost om weer verder te gaan.

  2. Yes! Echt hartstikke leuk. Ik heb het flesje goed weggestopt voor een bijzonder moment.

    Groeten!!!

Comments are closed.