Dag 31, 30 juni 2019: Oknö – Käringeskär (56 km)

Op weg naar de 1000 km vandaag, tenminste, als het lukt. De wind is west en zuidwest dat is gunstig. Alhoewel zuidwest op een paar stukken flinke golven kan geven. Het is weer een fantastische zomerdag met temperaturen boven de 30 graden.

Het is heerlijk pedellen zo met de wind grotendeels mee. En ik ben al om 11.00 uur bij mijn lunch plek waar ik ook water moet halen. Tijdens het water halen word ik in het Zweedse café verleid door een broodje rödbeetsalad en een met ei en haring :):), ik doe er zelfs 2!

Bij Oskarshamn is een bruggetje. Ik steek ik door de jachthaven en stoom volle kracht, met wind in de rug de haven uit. Meteen ook al aardige golven. Ik volg de hele dag de kust, maar nu kies ik ervoor de zee op te gaan en rechtstreeks naar de uitstekende landtong te varen. De wind staat vol op die landtong, dus daar vlak langs varen lijkt mij niet fijn.

In de verte zie ik een paar stalen plezierjachtjes enorm heen en weer gaan. Dat belooft nog wat… en ja hoor, ik kan er niet omheen en kom in grote dansende golven terecht. Het vraagt aandacht, maar volgens mij zit ik lekkerder dan in de kajuit van de plezierjachtjes. Maar een hand opsteken is er even niet bij, maar dat is wederzijds geloof ik:)

Dan draai ik uit de wind en komt in een prachtig, heel groot rotsachtig landschap met gladde keien. De dag eindigt onverwacht, ik ben in een doolhof beland met ondiepten, riet en stenen. En dan opeens roept iemand!

Ik word uitgenodigd door een groep Poolse vrienden die op een werkelijk perfect eilandje staan. De gietijzeren pan met zelf-gevangen snoeksoep hangt al boven het kampvuur. Ze ontvangen me heel gastvrij. Ik krijg een stoel, en drink de meest fantastische wodka en heerlijke zelfgemaakte bosvruchtenlikeur. Deze vriendengroep trekt al 11 jaar met elkaar al kajakkend rond in de vakantie. De 1000 km heb ik net niet gehaald, dat komt morgen dan.

En het is nog lang gezellig!
577-rode driehoekje