Dag 97, 4 sept: Nygr – Långskäret (50 km)

Wat een geweldige dag, zeiden we tegen elkaar toen we na 48 km varen bovenop een golf en een al zakkende zon, naar de baai voeren. Het lijkt dan allemaal zo makkelijk, maar dit mooie moment kwam in stappen…

We werden wakker met kou en regen. Natte kanokleren aantrekken in en onder de buitentent, drysuit aandoen terwijl je zit en dan zo snel mogelijk alles in de kano en varen om warm te worden. We hadden beide een thermohoodie op en het was Noorderwind tegen. Gek, hoe snel je dat aan het eind van de dag vergeten bent met het doel in zicht.

Pittig is het in de ochtend, maar geen pijn in mijn schouder en eindelijk weer even die vertrouwde tegenwind die ik eindeloos had in het begin. En dan gaat alles weer anders. Bij een haventje stoppen we om water bij te vullen. In een prachtige rode Zweedse schuur is een havenverblijf, de kachel staat warm, er is een wc en douche. Ik roep snel Rune, die buiten zich staat om te kleden om nog een extra laagje aan te doen. Ik droog mijn kleren bij de kachel en mijn blouse hang ik voor het fornuis met elektrische platen waar het water staat op te warmen. En dan… valt mijn blouse ik pak hem snel maar het is te laat twee gaten in mijn blouse en prut op een kookplaat:( Ik had eerst een te kleine kookplaat aan gezet en die was nog warm… Dat kost mij zeker een half uur boenen om de prut weg te krijgen en ik baal omdat ik wil peddelen, maar ik wil het wel netjes achterlaten, zoals het was.

Dan kijk ik in de spiegel en zie nare schuurplekken van mijn droogpak. Die krijgen onmiddellijk voorrang op verder peddelen. Ik voelde ze wel, maar dit is erger dan ik dacht. Met mijn ehbo-spullen verzorg ik de plekken goed en met flinke vertraging op mijn plan gaan we op weer op pad.

De zon begint te schijnen. En later draait de wind volledig in onze rug. Ik besluit om de beschutte route, vlak langs de kust en achter wat eilandjes, om te zetten in een lange oversteek van 22 km. We maken flink vaart en zijn binnen ruim drie uur aan de overkant. Zo lukt het, om toch 50 km te halen en aan te landen voordat de zon onder gaat. Op een prachtige plek. Beschut, vanwege de storm die morgen op zee staat.

One Reply to “Dag 97, 4 sept: Nygr – Långskäret (50 km)”

Comments are closed.