Dag 1 – ‘t Zwin tot Oranjezon (42 km)

Vandaag ga ik van start!

Wat een mooie dag! Het begint moeizaam. Rond 1 uur na hoogwater, om 16.00 uur, wil ik de Westerschelde oversteken. Maar als ik wakker wordt, blijkt er in de middag onweer te worden verwacht, buien, slecht zicht en stevige windstoten. Dan moet ik toch maar de veerpont pakken, denk ik. Maar het is nu nog prachtig weer en na wat puzzelen op de stroomkaart heb ik een nieuw plan bedacht. Zonder ontbijt pak ik als een haas alles in en vertrek ik met mijn bootje, de Noordzee op. Ik wil kijken of ik misschien flink veel eerder dan gepland de Westerschelde kan oversteken. Dat betekent, dat ik dan niet bij dood tij oversteek en dus te maken krijg met stevige stroming.

Ik besluit eerst maar eens even te kijken hoe het gaat. Het verloopt eigenlijk best soepel. Een half uur voordat ik bij de vaargeul ben, overleg ik via de marifoon met de verkeerscentrale en voer ik mijn nieuwe plan uit. Ik kan nog voor een stevig zeeschip langs, net ten westen van de Nollenplaat. Het is hier wel wat bumpy en mijn snelheid kruipt omlaag, maar dit is niet echt een probleem. Dankzij de specialisten van de Verkeerscentrale in Vlissingen kan ik, voor het goede doel het groene strand, veilig de oversteek maken.

Aan de overkant word ik welkom onthaald met koffie door enkele gastvrije strandliefhebbers. Pa heeft daar samen met zoon een flinke kuil gegraven, eentje waar menig strand-broedende plevier jaloers op kan zijn. Ze zijn enthousiast over de tocht en aandacht voor de strandnatuur!!

Na Westkapelle is het feest. Voor dat ik hier de hoek om ga, stop ik even op het strand om voor de zekerheid te checken wat daar aan de hand is. En dat is maar goed ook. De stroming rond de punt is super sterk, net een wildwaterbaan. Ik stippel een goede route uit en race met 12km per uur langs de kust :):) super gaaf.

Vlak voor de Oosterscheldekering wordt de tegenstroom zwaar en zet ik een bivak op. Straks puzzelen wat de volgende etappe wordt. In ieder geval ga ik morgen mijn uiterste best doen om rond vijf uur op Goeree te zijn!! Lotte, van het project groene strand, gaat daar laten zien wat voor goed werk ze doen om de wilde natuur van de kust te beschermen.

2 Replies to “Dag 1 – ‘t Zwin tot Oranjezon (42 km)”

Comments are closed.