De Cocksdorp – Harlingen (13 juni, 40 km)

Unieke droomtocht over de wantijen

Om 5.30 uur vertrek ik voor een uitdagende tocht naar Harlingen, met de opkomende zon en het intrekkende water van de vloedstroom. Het lijkt wel een rivier. De start is in elk geval goed en dat is fijn. Want ik moet 40 km afleggen in 6 a 7 uur, voordat het getij keert. Want dan krijg ik de stroom tegen en dat moet niet te lang duren. Waar ik vooral benieuwd naar ben, is of mijn berekening van de tijd waarop ik het wantij over kan, klopt. Als ik er nog niet overheen kan en moet wachten, dan heb ik daarna minder tijd voor de rest.

Maar het is een geweldig mooie waddentocht. Zeehonden rustend op de platen, heel veel vogels en af en toe een nieuwgierige zeehond vlakbij. En vooral fijn, bijna geen boten waar ik op hoef te letten. De platen liggen nog hoog naast mij bij dit lage water en ik vlieg er met mijn kano tussendoor.

Na 14 km kom ik aan bij het wantij. Mijn berekening blijkt te kloppen. De grote boeien worden kleine drijvende bolletjes en bij het laatste bolletje zie ik nog steeds water. De plaat is dus al onder water:) en het stroomt ook nog eens nog flink. Dus ik kan prima doorvaren

Na 20 km zit ik echt even in het niks. Geen land te zien, alleen maar water om mij heen. Maar straks zal Harlingen aan de horizon verschijnen, weet ik, en ik ga in volle vaart door.

Vlak voor Harlingen houd ik nog even in voor vier grote zeiljachten in de vaargeul. En vlak achter de laatste, kruis ik de vaargeul en vaar ik naar het strand waar ik na 5 uur flink peddelen ruim binnen de tijd aanland.