De kop van Texel, 12 juni

Echte primaire duintjes

Wat is het vandaag een mooie dag. Ondanks de voorspellingen voor minder goed weer, laat de zon zich veel zien. Vandaag geen tocht, vanwege de wind. Als training vaar ik met de kano in de stevige stroming bij kop van Texel een beetje heen en weer. Wind tegengesteld aan de golven, dus erg leuk. Ik kan op een golf surfen en toch niet hard gaan!

Daarna zwaai ik vanuit mijn kano Christa uit, die met veerboot De vriendschap naar de Ballastplaat gaat voor een Waddenexcursie. Wel apart trouwens, dat ik tussen de kitesurfers vaar. Dit is toch echt Waddenzee, een natuurgebied. Ik zie zwermen sterns voorbij vliegen, vlak boven de golven. Prachtig. En het zijn er ook veel. Als er een paar kiters dichtbij elkaar zijn, zie ik een stel sterns omhoog gaan en uitwaaieren om daarna weer vlak boven de golven verder te vliegen.

Aan het Noordzee strand, om de hoek bij de vuurtoren, liggen echte primaire duintjes. Het strand wordt hier breder en daardoor ontstaan er nieuwe, kleine duintjes. Het helmgras houdt zand vast en groeit mee met het hoopje zand. Deze kwetsbare jonge duintjes worden dan ook beschermd hier, er staat een oranje lint omheen. Dit is precies wat de Waddenzee zo mooi maakt, hier is nog volop ruimte voor natuurlijke ontwikkeling en dynamische processen.

De tocht met de Vriendschap was ook fantastisch zei Christa naderhand. Krabbetjes, wadpieren, kokkels, strandgapers, en zeesla, mede dankzij de enthousiaste crew.