Katwijk – IJmuiden (29 mei, 33 km)

Heerlijke tocht vandaag, om 4.30 uur vertrek ik bij Katwijk. Toen de wekker ging om 3 uur in de nacht, dacht ik wel even, ‘Van wie was dit plan ook al weer…?’ Maar eenmaal in de kano op zee, in de schemer:) en ik weet dat ik niet lang alleen zal zijn. Bij Noordwijk hoor ik de marifoon al! Paul Thomassen geeft aan waar hij door de branding komt. Op het moment dat Paul door de branding vaart, komt ook de zon op. Nu weten we alle twee ineens weer, waarom we zo vroeg opgestaan zijn. Wat kan het toch heerlijk zijn op zee!

En wat een leuke tocht is het, met deze soortgenoot:) lange afstandsvaarder Paul. We houden twee koffie breaks op de prachtige stranden tussen Katwijk en IJmuiden.

Als je nog echt een mooi strand en natuurlijke duinen wil zien, moet je in het stuk voor IJmuiden zijn. Je kunt vanaf zee zien, dat de natuurlijke dynamiek weer terug is in de Kennemerduinen. Het duin mag daar weer stuiven. Door deze dynamische processen kunnen er veel meer zeldzame planten en dieren een plekje vinden.

Luchtfoto van het stuiven van het zand in de Kennemerduinen

Op het strand bij IJmuiden kom ik nog iemand tegen die in Groningen heeft gestudeerd. Hij heeft het mooie plan om ooit nog eens de Waddeneilanden af te zwemmen. Dus wie weet zien we elkaar nog een keer op de Wadden!