Nes – Lauwersoog, 26 juni (31 km)

Vandaag ga ik Christa bedanken voor al haar inzet met halen en brengen. Wij gaan een nachtetappe samen varen in de twee persoonskano, van Lauwersoog naar Noordpolderzijl. Maar eerst moet ik nog in Lauwersoog zien te komen. Voorzichtig glibber ik in de haven van Nes over een lange boten helling die erg glad is met slib en algen vanwege het super lage water, een uitdaging op zich…

bij de haven van Nes

En dan vaar ik door het drooggevallen slikkige wadden landschap. Op volle snelheid door de geulen naar het wantij. De zeehondjes zijn al vroeg wakker:)

In de verte zie ik een prachtige platbodem liggen, daar zal ongeveer het wantij zijn. De schippers van de platbodem en ik groeten elkaar even als ik voorbij vaar en we raken aan de praat over de fantastisch mooie ochtend en het super lage water. En dan krijg ik een net gebaķken pannenkoek met suiker aangeboden!! En er is niets beters dan een pannenkoek als je nog 25 km voor de boeg hebt. Dit soort ontmoetingen zijn zo leuk op de wadden, midden in de prachtige, ongerepte natuur.

Ik houd zoveel mogelijk de vaste wal aan om de tegenstroom in de geulen te vermijden, tot ik weer in de hoofdgeul kom en met de stroom mee vaar naar Lauwersoog. En daar in de haven ligt mijn Rijkswaterstaat-natuurproject samen met de Waddenvereniging en Vogelbescherming. Het broedvogelponton de Sternstee. Het gaat slecht met de sterns in de Waddenzee en Rijkswaterstaat wil daar graag wat aan doen. Echt natuurlijke oplossingen zijn nog lastig te vinden, daar wordt nog op gestudeerd. Maar een broedvogelboot in een haven blijkt een prachtige tijdelijke oplossing. Er zitten nu al 40 paartjes op, en heel veel jonkies. Ondanks al mijn werk met collega Denise en Gerius, vertrouwen ze mij niet… Want de sterns vliegen allemaal luid krijsend de lucht in als ik aan kom varen. Ik maak een snelle foto en peddel door om ze rust te gunnen.

Al wachtend op de steiger tot het vanavond laag water is, komt een groep van GKV (Groningse Kano Vereniging) langs, met goede vriend en fanatieke zeekanoër Lutger. Dat is een gezellige break zo!!