Oudeschild – De Cocksdorp (10 juni, 21 km)

Een echte waddentocht!

Over het wantij van Scheer langs een gesloten natuurgebied, ‘De vlakten van kerken’. Het is hier heel lang ondiep. Als ik dit gebied nader, komen grote groepen Eidereenden mij tegemoet. Ik denk dat de grote ondiepe vlakte waar ze normaal lekker krabbetjes en schelpjes eten, te diep voor ze wordt door het opkomende water. Gaaf om dit natuurgebied eens in het echt te zien. Behalve de eidereenden zie ik ook een zeehondje dat even opduikt. Ik volg de boeien van het geultje waardoor ik goed profiteer van de stroming die ik mee heb. Met ook de wind in de rug surf ik hele stukken op de golven en vlieg ik over het water.

Later op het wantij wordt het heel ondiep. Ik probeer een stuk af te snijden. Dat zuigt aan de boot en met wind tegen moet er ook nog even gewerkt worden. Door het afsnijden ben ik eerder over het wantij… en stroomt het nog tegen mij in. Maar wat is dit leuk.

Het strand waar ik aankom, bij De Cocksdorp op Texel, is prachtig, vol schelpen. De stranden zijn hier zoals ze moeten zijn! Heerlijk.

‘s Middags wil ik door naar Vlieland, om daar om 22.00 uur aan te komen in de haven. Ik bel even naar de haven om alvast te vragen waar ik mijn tentje neerzetten kan. ‘Nou, dat mag niet meneer, u kunt in de haven geen tentje neerzetten.’ Ik ben perplex. Mijn flexibiliteit houdt even op. Ik besluit maar wat langer hier op deze plek te blijven en ga vanavond wel puzzelen over hoe ik nu verder kan.

‘Verboden voor een tentje van een kano’, ik kan het bijna niet geloven…. bizar hoor, op een Waddeneiland. Dat zal je in Denemarken niet snel gebeuren. Met een motorbootje rondhoppen dat mag blijkbaar, maar met spierkracht, dan moet je het zelf maar uitzoeken….