Sint Maartenszee – Den Helder (31 mei, 24 km)

Door de Helsdeur, op naar de Waddenzee!

Phoe, de Noordzeekust heb ik nu achter mij gelaten. Het was een prachtige dag trouwens, maar niet zonder onverwachte wendingen. Het begint al met een potdichte mist, net als ik klaar sta om mijn boot in te stappen. De mist komt in 5 minuten opzetten en is behoorlijk hardnekkig. Maar waarschijnlijk zijn het mijn hulptroepen van boven, die mij het wat makkelijker maken om niet te vroeg te vertrekken en in de dan nog sterke stroom bij de Helsdeur, voor Den Helder, terecht te komen.

Uiteindelijk vertrek ik toch op de geplande tijd. De mist is iets milder geworden en ik kan de kustlijn steeds in zicht houden. En dan in een keer komt er uit de mist een schip te voorschijn. Hij is al best dichtbij. Ik ga meteen nog dichter naar het strand, maar het schip ook! Wat is dit voor schip, zijn dat hengels achterop? Voorop staat iets van survey. Ik houd in en geef hem ruimte, zodat hij voorlangs kan. Bizar dit. Vlak bij het strand houdt hij in. En ineens weet ik, dit is een meetschip. Die meet misschien wel voor RWS een bodemraai. Ik ga er snel achterlangs en zorg dat ik goed zichtbaar ben. Marifoon bij de hand. Ja hoor, hij geeft flink gas achteruit, draait weg van mij en is even snel weer vertrokken als dat hij kwam. ‘Lekker rustig dagje had je zeker’, zullen ze zeggen, als ik weer aan wal kom.

De stroom werkt goed mee en ik neem nog een pauze voordat ik het laatste spannende stuk moet varen, langs de asfaltdijk die Den Helder beschermt tegen stormen en de stroming, die wel 8 km per uur kan gaan. En dat is hard voor een kano.

Tijdens mijn pauze zie ik twee pootafdrukken die wat op elkaar lijken.. 1 van een vogeltje en een van een auto. Wat mij betreft hoort die afdruk van dat vogeltje daar wel thuis…

Mijn timing is goed, prima stroom mee en beetje wind tegen. En daarna land ik aan op de basaltkeien van de dijk. Aanmeren bij en op keien, dat ken ik nog van mijn trip door Zweden. Dus dat gaat heel vertrouwd. Yes! Wat ben ik blij. De hele Noordzeekust gevaren en nu ligt de Waddenzee voor mij!!